måndag 14 maj 2012

Infinitydress TUT (med bilder)

 Här kommer då den utlovade TUTen med bilder, fick bli en nedskalad variant där sonens Hard Rock Café nalle fick agera modell och provdocka, men principen är ju densamma. Håll till godo!
Så här gör du:
1. Börja med ett följsamt tyg som typ en polyamid, viscose, microfiber eller liknande. Det går åt rätt mycket tyg som du förstår, och åtgången beror dels på tygets bredd men även på hur lång kjol du vill ha. Vill du ha en längre kjol än tygets fullbredd delad i två så måste du klippa två separata halvcirklar och sy ihop, du kommer då få två sidosömmar.2. Mät ditt midjemått.
Eftersom jag ville ha min klänning i empiremodell så mätte jag precis under bysten. Måttet du får fram här delar du med 6,28 och måttet du då får fram är radien på den inre cirkeln.


3. Fundera nu hur lång kjol du vill ha, i mitt fall mätte jag från under bysten och nedåt och kom fram till att jag ville ha kjolen 70 cm lång. Nallen ville dock ha en kjol som räckte ner till anklarna och då blev längden 10 cm.

4 a. Om kjollängden+midjeradie är MINDRE eller samma som tygets fullbredd/2.
*Vik tygstycket på längden, så det ligger med stadkanterna ovanpå varandra.

*Vik tyget igen, nu på bredden och lika långt vik som tyget nu är brett.

*Mät ut midjeradien mot det vänstra hörnet i vikningen. mät ut radien från hörnet och markera måttet i en kvarts-cirkel.

*Fundera nu hur lång kjol du vill ha, i mitt fall mätte jag från under bysten och nedåt och kom fram till att jag ville ha kjolen 70 cm lång. Längden på kjolen får du fram genom att plussa ihop radien på midjemåttet med längden på kjolen. 

*Markera detta mått på samma sätt som du markerade ut midjeradien.


4 b. Om kjollängden+midjeradie är MER än tygets fullbredd/2.
*Veckla ut tyget så det är helt utan vikningar.
*Vik tyget på bredden så du får en kvadrat som är liksidig och alla sidor är lika långa som tygets bredd.

*Mät ut midjeradien mot det vänstra hörnet i vikningen. mät ut radien från hörnet och markera måttet i en kvarts-cirkel. 
*Längden på kjolen får du fram genom att plussa ihop radien på midjemåttet med längden på kjolen.
*Markera detta mått på samma sätt som du markerade ut midjeradien.
*Upprepa på ännu en kvadrat så du får två lika dana halvcirklar.
*Sy ihop raksidorna på de två styckena, räta mot räta, så du går en fullcirkel.

5. Mät ut hur stort midjeband du vill ha. 
 Jag ville ha ett band som gick över bysten och mätte då omkretsen över bysten på det bredaste stället samt måttet från undersidan av ett bröst och så högt upp jag ville ha bandet gå, även detta mått på det bredaste stället.
I mitt fall så blev omkretsen 110 cm och längden 25. Eftersom jag ville ha bandet sitta åt ordentligt drog jag av c.a en decimeter på bredden. Nallen som är ganska så cylindriska hade samma byst som midjemått, alltså 21 cm, och höjden blev 2 cm. Biten jag klippte blev alltså 20x4 cm.

6. Klipp Midjebandet såhär.
Vik tyget på bredden, så du kan mäta ut måttet mot vikt kant. från vikningen mätte jag ut en bit som var 10 cm bred och 4 cm lång (du måste dubbla längden på midjebandet eftersom vi dubbelviker detta och syr det som en mudd.). När biten blir utvikt blir den alltså 21x4 cm.
Sy ihop styckets kortsidor med varandra, räta mot räta, så det blir en tub.
Vik tuben in i sig själv så du has aviga mot aviga och sömmen inuti tuben.


7. Dags att mäta ut axelbanden.
För att få bredden på axelbanden så mäter du från mitten av bröstkorgen - över bredaste delen av bröstet - och bak till den bakersta delen av armhålan (mot ryggen).
För att få ut längden tar du din egen kroppslängd x 1,5.


8. Klipp axelbanden!
Vik tygstycket på längden igen så du kan klippa båda axelbanden samtidigt. Markera längden på stycket och bredden. Det hjälper att nåla ordentligt i detta moment. Det behöver inte vara superrakt, eftersom du ändå ska knyta dessa.


8,5. Om du vill så kan du nu rullfålla nederkant på klänningen samt tre av fyra sidor på axelbanden, jag gillar inte råkant, så jag gjorde det på min klänning, men inte på nallens.


9. Nu är det dags att börja montera klänningen!
Börja med att nåla fast ena axelbandet i kjolen, räta mot räta. Nåla sedan fast det andra axelbandet med en överlappning, jag valde en decimeters överlapp men mindre skulle ha funkat också. Sy fast!

Sy sedan fast midjebandet mot kjolens räta med axelbanden emellan. Här kan du behöva nåla ordentligt samt sträcka tygerna mot varandra så du får det jämnt. Midjestyckets söm satte jag i ena sidan. Sy ihop.


Klart!

2 kommentarer:

  1. vilken gullig tut ja måste nog försöka mig på en sån där klänning :)

    SvaraRadera
  2. Fantastisk tut!! Nallen blev jättefin ;)

    SvaraRadera