onsdag 30 maj 2012

Snart börjar vi!

Nu är det hög tid att införskaffa det som behövs för att kunna delta i sew-alongen för tygbindor, se listan i inlägget före.
Tipsar än en gång om Strömmings webshop, där kan du hitta det mesta i tygväg som behövs.

Tänkte att vi drar igång vecka 24, så alla hinner så sina eventuella beställningar. Alla syr i sin takt, men allt kommer redovisas steg för steg här i bloggen, från mönsterritning till färdiga bindor.

Häng med du också!

tisdag 22 maj 2012

Heads up om sew-along!


Inom kort kommer det starta en sew-along till tygbindor här inne hos mig.
Det du behöver för att delta är:
#En symaskin med raksöm
#Tråd
#Torrskikt i form av coolmax, någon annan dryliner eller fuskmocka
#Absobtionsskikt, här passar t. ex bambufleece eller microfiber bra.
#Spärrskikt i form av PUL (laminerat tyg), även fleece kan funka om du inte har så rikliga blödningar.
#Tryckknappar, här funkar KAM, Prym, Stoff&stil, panduro eller vad ni nu kan hitta. Även sådana man syr fast funkar. Även kardborreband funkar i kris, men jag skulle inte rekommendera det av risk för skav.

Både torr och spärrskikt kan du finna hos Strömming ( http://www.strommingdesign.se/sv/15-pul )
Absorbtionsskiktet kan du göra enkelt för dig och springa in på närmaste affär och köpa lite microfibertrasor.
Mönster kommer vi rita tillsammans, och gå igenom sömnaden steg för steg.

Vill du vara med?
Lämna en kommentar till detta inlägg samt lägg upp bilden ovan på din blogg (frivilligt)

Tygbindor är mer ekovänligt än engångsbindor.
Tygbindor är snällare mot underlivsmiljön.
Tygbindor ökar inte på avfallsbergen.
Tygbindor är snyggare än engångsbindor, PUL finns med massvis av olika tryck.

Skvallra gärna till andra du tror kan vara intresserade!

söndag 20 maj 2012

Inget nytt sytt

 ...men däremot en hel massa obloggat!

 Först ut en pyjamas som syddes för flera månader sedan, innan jul tror jag bestämt. Men det är först nu den kommit med på bild. Det blir så ibland...

Sen en pyjamaströja/myströja i underbart mjuk men rätt tunn jersey med söta små giraffer. Har endast en pyttebit av detta tyg kvar, så jag känner att jag måste förvalta den väl.

Detta set bar fisen i påsk, slängde ihop det på morgonen innan middagen hos svärföräldrarna. Knän med sydda veck, rejäla fickor och mjukt och skönt. Kunde dock konstatera att svärmor hade matchande kökshanddukar... ;)

 Ett par shorts har det blivit också, några fler bör det nog bli innan sommaren drar igång ordentligt (för hu vad det är kallt!).

Denna tröja blev sydd samtidigt som pyjamasen, men har inte heller lyckats fastna på bild. Fisen bar denna tillsammans med ett par smala muddisar i röd/vit randigt i julas. Superfint!

 En t-shirt i Znoks underbara sommartyg blev det också.

Och två obloggade t-shirtar till.

Dessa två tröjor sydde jag för så länge sedan så jag inte ens minns när det var... Här kom de med på bild i alla fall tillslut.

lördag 19 maj 2012

Tygåtgång till infinityklänning

Har fått frågan från flera håll hur man räknar ut tygåtgången till klänningen, så här kommer en förklaring. Hojta till om det är några oklarheter.


Tygåtgången beror på hur lång kjol du ska ha.
Börja med att räkna ut midjeradien (midjemåttet delat på 6,24) och plussa ihop det talet med längden på kjolen. Vi kan kalla detta mått för A.
Om A blir lika med eller mindre än tygets halva fullbredd så ta summan du fick fram gånger 2 så får du fram mängden tyg som går åt till kjoldelen. För att få fram axelbanden så tar du din kroppslängd gånger 1,5, vi kallar detta mått B. Räkna också med att du behöver en bit till midjebandet, måttet kan vi kalla C. Totala tygåtgången blir: (Ax2)+B+C.
Om måttet du fick fram vid första uträkningen däremot blir mer än tygets halva fullbredd så kommer du behöva klippa två halvcirklar och sy ihop. Då räknar du åtgången på detta vis:
(Ax4)+B+C.

 
Exempel
Jag fick fram en midjeradie på 15 cm och ville ha en kjol som var c.a 60 cm lång. Jag plussade då ihop dessa mått (15+60) och fick talet 75 (A).
Tyget jag valde har en fullbredd på 150, och halva denna är alltså 75.
Eftersom mitt A är lika med tygets halva fullbredd så räknade jag Ax2 som tygåtgång för kjoldelen.
Jag är 150 cm kort och 150x1,5 ger 225 cm på längd till axelbanden (B).
Midjebandet utvecklat fick jag till 50x50 och längden på detta mått blir mitt C. (har du tur kan du få ut detta mått på den bit som blir över på sidan av när du klippt axelbanden, men det beror på bredden på dina axelband. Räkna med måttet för säkerhets skull.)

(Ax2)+B+C=tygåtgång vilket ger:
(75x2)+225+50= 425 cm

torsdag 17 maj 2012

Spottar ur mig klänningar...

Ännu en klänning blev det nu på morgonen, nöjd även med denna.
Om man någonsin ska på en finare tillställning i framtiden så går denna och den turkosa att kombinera ihop. Lager på lager och lite colorblocking.

Ännu en klänning till mig

I går kväll föddes ännu en klänning till mig, som jag gillar extremt mycket!
Väldigt enkel klänning bestående av tre delar och om man vill, så lite som en enda söm.
Vill du göra en själv?
OK, här kommer en TUT!

Så här gör du:
1. Följ TUTen för infinityklänningen fram till axelbanden.
(se föregående inlägg)

Denna modell på klänning ska gärna sitta åt lite mer under bysten, så drag av c.a 2 cm på midjeradien när du ritar ut denna. Markera mitt fram och mitt bak på styckets aviga, du kommer förstå varför senare.

2. Mät ut bredden på axelbanden
genom att mäta från mitt på bröstkorgen, över bröstet bredaste ställe och bak till bakre delen av armhålan.



3. Mät ut längden på axelbanden genom att mäta från ryggen, i under-bysten-höjd, och fram över axeln, över ett bröst på det bredaste stället och till under bröstet.

4. Klipp ut axelbanden.


5. Rullfålla om du vill axelbandens långsidor samt kjolens nederkant (har du inte overlock så går det bra att sy med en smal tät sicksack).


6. Dags att montera!Börja med att lägga axelbanden c.a en decimeter omlott i mitt fram, var noga med att få mitt fram på mitten av omlottdelen. Nåla styckena ända ut i kanten.
Nu kommer ett moment då det krävs lite tankeverksamhet, dels behöver du hålla rätt på att axelbanden inte vrider sig, och dels måste du hålla koll så att omlotten från framstycket hamnar utanpå omlotten från bakstycket när klänningen är rättvänd. På bakstycket ska axelbanden ligga helt omlott, och gå från armhåla till armhåla innanför framstycket. Nåla nogsamt.
Sy ihop med overlock eller någon av hushållsmaskinens stretchsömmar.

Klar!

måndag 14 maj 2012

Infinitydress TUT (med bilder)

 Här kommer då den utlovade TUTen med bilder, fick bli en nedskalad variant där sonens Hard Rock Café nalle fick agera modell och provdocka, men principen är ju densamma. Håll till godo!
Så här gör du:
1. Börja med ett följsamt tyg som typ en polyamid, viscose, microfiber eller liknande. Det går åt rätt mycket tyg som du förstår, och åtgången beror dels på tygets bredd men även på hur lång kjol du vill ha. Vill du ha en längre kjol än tygets fullbredd delad i två så måste du klippa två separata halvcirklar och sy ihop, du kommer då få två sidosömmar.



2. Mät ditt midjemått.
Eftersom jag ville ha min klänning i empiremodell så mätte jag precis under bysten. Måttet du får fram här delar du med 6,28 och måttet du då får fram är radien på den inre cirkeln.


3. Fundera nu hur lång kjol du vill ha, i mitt fall mätte jag från under bysten och nedåt och kom fram till att jag ville ha kjolen 70 cm lång. Nallen ville dock ha en kjol som räckte ner till anklarna och då blev längden 10 cm.

4 a. Om kjollängden+midjeradie är MINDRE eller samma som tygets fullbredd/2.
*Vik tygstycket på längden, så det ligger med stadkanterna ovanpå varandra.

*Vik tyget igen, nu på bredden och lika långt vik som tyget nu är brett.

*Mät ut midjeradien mot det vänstra hörnet i vikningen. mät ut radien från hörnet och markera måttet i en kvarts-cirkel.

*Fundera nu hur lång kjol du vill ha, i mitt fall mätte jag från under bysten och nedåt och kom fram till att jag ville ha kjolen 70 cm lång. Längden på kjolen får du fram genom att plussa ihop radien på midjemåttet med längden på kjolen. 

*Markera detta mått på samma sätt som du markerade ut midjeradien.


4 b. Om kjollängden+midjeradie är MER än tygets fullbredd/2.
*Veckla ut tyget så det är helt utan vikningar.
*Vik tyget på bredden så du får en kvadrat som är liksidig och alla sidor är lika långa som tygets bredd.

*Mät ut midjeradien mot det vänstra hörnet i vikningen. mät ut radien från hörnet och markera måttet i en kvarts-cirkel. 
*Längden på kjolen får du fram genom att plussa ihop radien på midjemåttet med längden på kjolen.
*Markera detta mått på samma sätt som du markerade ut midjeradien.
*Upprepa på ännu en kvadrat så du får två lika dana halvcirklar.
*Sy ihop raksidorna på de två styckena, räta mot räta, så du går en fullcirkel.

5. Mät ut hur stort midjeband du vill ha. 
 Jag ville ha ett band som gick över bysten och mätte då omkretsen över bysten på det bredaste stället samt måttet från undersidan av ett bröst och så högt upp jag ville ha bandet gå, även detta mått på det bredaste stället.
I mitt fall så blev omkretsen 110 cm och längden 25. Eftersom jag ville ha bandet sitta åt ordentligt drog jag av c.a en decimeter på bredden. Nallen som är ganska så cylindriska hade samma byst som midjemått, alltså 21 cm, och höjden blev 2 cm. Biten jag klippte blev alltså 20x4 cm.

6. Klipp Midjebandet såhär.
Vik tyget på bredden, så du kan mäta ut måttet mot vikt kant. från vikningen mätte jag ut en bit som var 10 cm bred och 4 cm lång (du måste dubbla längden på midjebandet eftersom vi dubbelviker detta och syr det som en mudd.). När biten blir utvikt blir den alltså 21x4 cm.
Sy ihop styckets kortsidor med varandra, räta mot räta, så det blir en tub.
Vik tuben in i sig själv så du has aviga mot aviga och sömmen inuti tuben.


7. Dags att mäta ut axelbanden.
För att få bredden på axelbanden så mäter du från mitten av bröstkorgen - över bredaste delen av bröstet - och bak till den bakersta delen av armhålan (mot ryggen).
För att få ut längden tar du din egen kroppslängd x 1,5.


8. Klipp axelbanden!
Vik tygstycket på längden igen så du kan klippa båda axelbanden samtidigt. Markera längden på stycket och bredden. Det hjälper att nåla ordentligt i detta moment. Det behöver inte vara superrakt, eftersom du ändå ska knyta dessa.


8,5. Om du vill så kan du nu rullfålla nederkant på klänningen samt tre av fyra sidor på axelbanden, jag gillar inte råkant, så jag gjorde det på min klänning, men inte på nallens.


9. Nu är det dags att börja montera klänningen!
Börja med att nåla fast ena axelbandet i kjolen, räta mot räta. Nåla sedan fast det andra axelbandet med en överlappning, jag valde en decimeters överlapp men mindre skulle ha funkat också. Sy fast!

Sy sedan fast midjebandet mot kjolens räta med axelbanden emellan. Här kan du behöva nåla ordentligt samt sträcka tygerna mot varandra så du får det jämnt. Midjestyckets söm satte jag i ena sidan. Sy ihop.


Klart!

söndag 13 maj 2012

Infinityklänning + min första TUT

Så blev det lite sytt till mig själv igen då (har en hel del sytt som inte fångats på bild också, men det tar vi en annan dag).
Denna gång blev det en infinityklänning, en helskuren klänning med två jättelånga axelband som man knyter lite som man vill.

Så här gör du: (bilder kommer i kväll)

1. Börja med ett följsamt tyg som typ en polyamid, viscose, microfiber eller liknande. Det går åt rätt mycket tyg som du förstår, och åtgången beror dels på tygets bredd men även på hur lång kjol du vill ha. Vill du ha en längre kjol än tygets fullbredd delad i två så måste du klippa två separata halvcirklar och sy ihop, du kommer då få två sidosömmar.

2. Mät ditt midjemått.
Eftersom jag ville ha min klänning i empiremodell så mätte jag precis under bysten. Måttet du får fram här delar du med 6,28 och måttet du då får fram är radien på den inre cirkeln.


3. Fundera nu hur lång kjol du vill ha, i mitt fall mätte jag från under bysten och nedåt och kom fram till att jag ville ha kjolen 70 cm lång.

4 a. Om kjollängden+midjeradie är MINDRE eller samma som tygets fullbredd/2.
*Vik tygstycket på längden, så det ligger med stadkanterna ovanpå varandra.
*Vik tyget igen, nu på bredden och lika långt vik som tyget nu är brett.
*Mät ut midjeradien mot det vänstra hörnet i vikningen. mät ut radien från hörnet och markera måttet i en kvarts-cirkel.
*Fundera nu hur lång kjol du vill ha, i mitt fall mätte jag från under bysten och nedåt och kom fram till att jag ville ha kjolen 70 cm lång. Längden på kjolen får du fram genom att plussa ihop radien på midjemåttet med längden på kjolen.
*Markera detta mått på samma sätt som du markerade ut midjeradien.

4 b. Om kjollängden+midjeradie är MER än tygets fullbredd/2.
*Vik tyget på bredden så du får en kvadrat som är liksidig och alla sidor är lika långa som tygets bredd.
*Mät ut midjeradien mot det vänstra hörnet i vikningen. mät ut radien från hörnet och markera måttet i en kvarts-cirkel.*Längden på kjolen får du fram genom att plussa ihop radien på midjemåttet med längden på kjolen.
*Markera detta mått på samma sätt som du markerade ut midjeradien.
*Upprepa på ännu en kvadrat så du får två lika dana halvcirklar.
*Sy ihop raksidorna på de två styckena, räta mot räta, så du går en fullcirkel.

5. Mät ut hur stort midjeband du vill ha. 
 Jag ville ha ett band som gick över bysten och mätte då omkretsen över bysten på det bredaste stället samt måttet från undersidan av ett bröst och så högt upp jag ville ha bandet gå, även detta mått på det bredaste stället.
I mitt fall så blev omkretsen 110 cm och längden 25. Eftersom jag ville ha bandet sitta åt ordentligt drog jag av c.a en decimeter på bredden.




6. Klipp Midjebandet såhär.
Vik tyget på bredden, så du kan mäta ut måttet mot vikt kant. från vikningen mätte jag ut en bit som var 50 cm bred och 50 cm lång (du måste dubbla längden på midjebandet eftersom vi dubbelviker detta och syr det som en mudd.). När biten blir utvikt blir den alltså 100x50 cm.
Sy ihop styckets kortsidor med varandra, räta mot räta, så det blir en tub.
Vik tuben in i sig själv så du has aviga mot aviga och sömmen inuti tuben.



7. Dags att mäta ut axelbanden.
För att få bredden på axelbanden så mäter du från mitten av bröstkorgen - över bredaste delen av bröstet - och bak till den bakersta delen av armhålan (mot ryggen).
För att få ut längden tar du din egen kroppslängd x 1,5.


8. Klipp axelbanden!
Vik tygstycket på längden igen så du kan klippa båda axelbanden samtidigt. Markera längden på stycket och bredden. Det hjälper att nåla ordentligt i detta moment. Det behöver inte vara superrakt, eftersom du ändå ska knyta dessa.


8,5. Om du vill så kan du nu rullfålla nederkant på klänningen samt tre av fyra sidor på axelbanden, jag gillar inte råkant, så jag gjorde det.

9. Nu är det dags att börja montera klänningen!
Börja med att nåla fast ena axelbandet i kjolen, räta mot räta. Nåla sedan fast det andra axelbandet med en överlappning, jag valde en decimeters överlapp men mindre skulle ha funkat också. Sy fast!
Sy sedan fast midjebandet mot kjolens räta med axelbanden emellan. Här kan du behöva nåla ordentligt samt sträcka tygerna mot varandra så du får det jämnt. Midjestyckets söm satte jag i ena sidan. Sy ihop.

Klart!