onsdag 11 september 2013

Framtidens fiber – Bambu

Ja, jag är en nörd. Ja, jag gillar ekologiskt (ekologiskt är logiskt). Och ja, jag vill gärna dela med mig av den kunskap jag samlat på mig.
Det förvånar mig att så många ännu inte fått upp ögonen för bambu som ett alternativ till bomull i kläder med mera. Det finns inget mjukare än bambu mot huden, förutom kanske en varm liten bebis. Jag är en förkämpe för bambun, som fått mig totalt på fall sedan första gången jag klappade på ett stycke tyg i detta underbara material.
Men det finns frågetecken angående fiberns verkliga ekovänlighet, och det är därför jag skriver detta, för att förhoppningsvis räta ut några ? till !, samt öppna ögonen på fler om tygets fördelar.



Bambu är ett samlingsnamn på en grupp av gräs som växer i tropiska, subtropiska och tempererade områden i Asien och Amerika. Flertalet arter är ej lövfällande lignoser (vedartade växter). Bambun kännetecknas av att dess blad har bladskaft till skillnad från andra gräs som saknar dessa. De starka, lätta och böjliga stammarna är karakteristiska, och har många användningsområden. De används till hus, flottar, broar, byggnadsställningar och mycket annat. De späda skotten från bambu är även en vanlig ingrediens i asiatisk matlagning, och för den utrotningshotade pandan är bambuskott nästan den uteslutande födan.
Bambu kan mycket väl vara en av världens mest hållbara naturresurs, om den behandlas rätt. Det är den mest snabbväxande grässorten, och kan växa en meter på en dag. Växten behöver inte planteras igen efter skörd, eftersom man vid skörden endast tar toppen av växten, medan rotsystemet lämnas intakt. Detta rotsystem skjuter kontinuerligt nya skott, så plantan återplanterar sig själv. Detta starka rotsystem förhindrar dessutom erosion av marken. Det krävs inga bekämpningsmedel eller gödning vid odling av bambu, och bambu är en av världens mest effektiva koldioxidrenare. Bambu är 100% naturligt nedbrytbar och förnybar.



Tack vare sin lyxiga mjukhet, lenhet, fina fall och överkomliga pris (i jämförelse med siden och kashmir) har bambu börjat bli mer och mer populärt hos de stora modehusen. Att bambun dessutom ses som ett mer ekovänligt alternativ än bomull lockar också.
Men det är ett tveeggat blad.



Det finns två typer av bambufiber som nämns i textilproduktion.
Den generiska bambufibern är mekaniskt utvunnen ur bambu och är lik växtfibrer från lin i sina egenskaper och utseende. Tänk vävt linne.
Den fiber vi möter i handeln som trikå är en viskosfiber, det vill säga man har använt cellulosan i bambun för att regenerera en fiber. Det korrekta namnet är viskos på svenska. Viskosprocessen kan ske på två olika sätt, kemiskt eller mekaniskt.
Hur ekovänlig bambun är beror helt på den process vid vilken textilen framställs. Den billigaste processen är att kemisk utvinna fibern ur bambun, alltså att genom olika starka, giftiga bad utvinna fibern ur bambun, vilket i slutändan inte gör den bättre än bomull ur miljösynpunkt, trots att bambun växer mycket snabbare och kräver mindre vatten.
Den enda godtagbara processen, och den enda process som är verkligt ekologisk och som kan ge tyget GOTS certifiering, är en mekanisk process för att utvinna fibern. Detta innebär att fibern krossas ut ur växten, utan kemisk påverkan.



Den bambu som en del av mina designer trycks på är mekaniskt framställd.
Den är mjuk och härlig mot huden, och ett bra alternativ till personer drabbade av allergi eller eksem. Bambu har naturliga antiseptiska, antistatiska och dofthämmande egenskaper. Dessutom har den samma fukttransporterande- och värmeegenskaper som ull, alltså att de transporterar bort fukt från kroppen, känns sval när det är varmt och värmer när det är kallt. Bambu skyddar bra mot solens skadliga UV-strålar, och behöver inte tvättas ofta eller vid höga temperaturer, då den är mindre benägen att ta åt sig smuts än till exempel bomull.
Bambu lämpar sig utmärkt till underkläder, underställ, tröjor, byxor, mössor, ja allt!
Mjukare blir det inte.



Sammanfattningsvis kan jag säga att JA, bambu är framtidens fiber. Ett hållbart och ekologiskt alternativ till den miljömässigt påfrestande bomullen. Men det krävs att konsumenterna handlar smart, och väljer den mekaniskt framställda bambufibern för att bambuns egenskaper inte ska gå förlorade i fiberutvinningsprocessen.
Säg ja till framtiden – säg ja till bambu!


1 kommentar:

  1. Intressant och lärorikt! Jag skulle gärna ta del av nätbutiker som säljer bambutrikå :)

    SvaraRadera